Op Funnygames.nl vind je de leukste verzameling dammen spelletjes! Je vindt hier maar liefst 10 verschillende dammen spelletjes, zoals bijvoorbeeld Checkers Game & Master Checkers.
Speel een potje dammen in verschillende edities van dit klassieke bordspel. Plaats je schijven op het bord en spring over de stukken van je tegenstander om ze van het bord te spelen. Baan je een weg naar de andere kant van het bord zodat je schrijven tot dam gekroond kunnen worden. Houd je van strategische bordspellen, dan kun je ook even een kijkje nemen op onze schaakspelletjes pagina. Ook hebben we een mooie verzameling backgammon spelletjes. Wist je dat men vroeger ook wel de stukken van het spel backgammon gebruikte om te dammen? Lees hieronder meer over het damspel, of begin meteen met spelen!
Dammen is een van de oudste bordspellen in de hele wereld. Er zijn veel aanwijzingen dat het spel al duizenden jaren wordt gespeeld. Zo zijn er stenen damborden gevonden in oude Egyptische tombes, en worden bordspellen die sterk op dammen lijken omschreven in de teksten van Homerus en Plato. Natuurlijk is het spel over de eeuwen wel wat veranderd en bestaan er plaatselijke varianten op de huidige internationale regels. Bij damtoernooien zijn er bijvoorbeeld regels geïntroduceerd die spelers dwingen bepaalde zetten te doen. Hierdoor kunnen spelers niet al te terughoudend blijven spelen, en verloopt het spel vlotter.
Checkers of English draughts, een variatie op dammen, wordt gespeeld op een bord met 64 vakken, en de spelers hebben ieder 12 stukken. In Nederland wordt echter de internationale variant met twee maal 20 stukken en een bord van 100 vakjes gespeeld. In beide versies mogen de schijven alleen schuine zetten maken. Het doel van het spel is om alle stukken van je tegenstander van het bord te slaan door eroverheen te springen. Dat kan als een stuk direct schuin voor jouw stuk komt te liggen, met een leeg vlak er achter. Slaan is verplicht, en als het kan mag je ook met hetzelfde stuk doorslaan. Je mag hierbij in een hoek van 90 graden bewegen. De speler die als eerst al zijn stukken kwijt is verliest het spel.
Als een van de schijven de achterlijn aan de andere kant bereikt, dan wordt dit stuk tot dam ‘gekroond’. Er wordt een ander stuk bovenop gelegd om het van de gewone schrijven te onderscheiden. Soms staat er op damstukken ook wel een kroontje op een kant geverfd. Dan kun je het stuk simpelweg omdraaien om aan te tonen dat het een dam is geworden. De dam is een waardevol stuk, omdat het grotere bewegingsvrijheid heeft dan een gewone schijf. Dammen mogen namelijk over meerdere velden langs een diagonale lijn bewegen en slaan.
Veel plezier met dit klassieke bordspel. Denk goed na voordat je een zet maakt en plan je strategie goed uit, want met één slordige zet kun je in een keer een hoop stukken kwijtraken. Speel hier een aantal verschillende versies van het spel, of kijk verder op onze pagina voor bordspelletjes om nog meer leuke spellen te ontdekken!